Sphinx Noord Maastricht

Herbestemming Sphinx Noord Maastricht

The Quest of the Sphinx

Voor het afstudeerproject van mijn master Architectuur heb ik gekozen voor het herbestemmen van de voormalige Sphinx fabriek in Maastricht. Hierboven is het ontwerpschema te zien van het monumentale fabriekspand uit 1875. Door een snede te maken wil ik de verschillende verdiepingen met elkaar verbinden en een ruimtelijk effect creëren. De karakteristieke constructies van het gebouw worden benadrukt. Door de openingen te variëren van grootte en positie ontstaat er een spel aan zichtlijnen in het gebouw, wat tot nieuwe ontdekkingen leidt als je er doorheen loopt. Door verschillende functies flexibel in het gebouw te plaatsen wil ik een levendige omgeving maken, die in de toekomst eenvoudig kan veranderen op de behoeftes van dat moment. Op de begane grond zullen Pop-up shops gevestigd worden en op de verdiepingen woon- en werkclusters. De clusters worden flexibel gemaakt, waardoor deze in de toekomst eenvoudig van functie kunnen veranderen. De woningen worden als loft opgeleverd en kunnen variëren van grootte. Dit zelfde geld voor de kantoorplekken.

Project: herbestemming Sphinx Noord Maastricht
Opdrachtgevers: TU Delft & Belvédère wijkontwikkelingsmaatschappij BV
Opdracht: masterstudio 3 en 4 (afstuderen) architectuur TU Delft
Uitvoeringsdatum: najaar 2015 & 2016